Deilig syrnet smør i en fei!

I disse smørfattige tider blir jo hjemmelaget smør et deilig alternativ. og ikke er det vanskelig å lage heller. Nedenfor finner du en trinn for trinnoppskrift på syrnet hjemmelaget smør.

Først laget Astrid(kona) en porsjon, så gjorde jeg det. Litt mindre salt i Astrids enn i mitt, og slik liker vi det. Og her får du oppskriften:

Syrnet hjemmelaget smør (300 gram)
1 l. fløte
1dl. kulturmelk(evt. yoghurt)
1 teskje grovt salt

Dagen før du lager smøret blander du fløten med kulturmelken og lar stå i stuen (ca 23-24 grader) i 24 timer.

Så pisker du (miksmaster) den syrnede fløten til den skiller i smør og kulturmelk.

Når smøret samler seg i klumper heller du fra kulturmelken og erstatter den med like deler vann. Pisk litt til og hell vannet fra, gjenta dette et par-tre ganger.

Tilslutt elter du smøret godt så alle vannrestene presses ut. Så tilsetter du salt etter smak.

Smøret er ferdig, presset i former med blomstermotiv, og klart for å avkjøles. (Former med blomstermotiv fås kjøpt på nettet. Jeg har dem fra den tiden jeg produserte ost.)

Blomstermønsteret hadde blitt enda finere hvis det hadde vært presset i formen uten husholdningsfilm som her. men det er mye vanskeligere å få det ut av formen ubeskadiget.

Og om litt er kaffen klar!

Vist 1495 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Takk for oppskrift. Har laget smør selv på rømme og fløte-blanding. Ble bra det også, men jeg skal prøve denne oppskriften neste gang. Men jeg finner lite info på nettet om lagring og hva man kan bruke kjernemelken som blir igjen til. Noen som har tips de kan dele?

Søk på “buttermilk” på engelske oppskrifter, så får du opp masse – i USA får man kjøpt kjernemelk (buttermilk) i butikken. Jeg husker jeg i fjor prøvde å lage Red Velvet Cake og virkelig ikke fikk det til fordi jeg ikke fikk tak i kjernemelk (buttermilk). Jeg erstattet med kulturmelk, som anbefalt, men det var ikke særlig vellykket. Så om jeg lager smør så skal jeg prøve red velvet cake igjen!

Supert tips, takk! Har jo hørt om buttermilk, men visste ikke helt hva det var. Føler at vi her i nord har veldig liten råvarekunnskap i forhold til de fleste andre land og kulturer. Hva har skjedd? Skulle tro at vi oppe i nord måtte være enda nøyere med å utnytte all maten til det beste?

Nei, vi er absolutt ikke flinke til å utnytte råvarene. Det forsvant underveis, vi var flinke før. Bare kjøledisken med innmat og innmatprodukter i butikker feks. i Italia, kan være like lang som mange kjøttdisker i kjedebutikkene her hjemme.
Man har prøvd med kjernemelk i butikkene her for noen år siden, men uten hell. De fleste av oss må læres opp på nytt. Jeg lagde fersk ricotta og leverte til Jacobs, ingen visste hva det var. Nå først kommer det, som industriprodukt. Ricotta er et fantastisk anvendelig meieriprodukt, så og si uten fett(mitt var laget på mysen av geitemelk, etter at hvit goudatype geitost var ystet.) Myse blir ellers brukt som dyrefor eller kastet.
Verdensmestere til tross, det er ikke der problemet ligger. Her må både kjeder, kokker og storprodusenter ta mye av skylden! Og vi selv, vi skal jo snart ha maten gratis!

Og som sagt, vafler og pannekaker blir kjempegode med kjernemelk!

Jeg har lett etter hvit fast geitost, og funnet én, den harde snøfrisk-osten til Tine. Spiste fersk ricotta av geitemelk i Italia i sommer, om den fantes å få tak i her, ville jeg kjøpt det ukentlig. Laget ostesuflé i går med enkorn, havrefløte og geitemelk-ost, – kjempegodt!

Hei!
Det var hyggelig, da har du god smak synes nå jeg! Det er noen fler som lager hvit geitost i dag, men den er vanskelig å få tak i. Se www.gardsost.no
Forhåpentligvis kommer vel fersk ricotta også etterhvert.

Nye bilder