Tur til Evju bygdetun, -en billedkavalkade

Slow Food Telemark har vært på gårdsbesøk! På Evju bygdetun, det levende gårdsmuseet mellom Bø og Gvarv i Telemark. Og for et besøk. Vi har bakt, plukket ville urter, hentet nylagte egg, spist nyrøkt sik og ørret, tatt hull på årets fenalår som jo skal tas når gauken galer. Og vi har blitt fortalt gårdens historie og mere til.

Evju Bygdetun Sauherad er eit levande og interessant bygdetun og museum i Midt-Telemark, 4 km frå Gvarv mot Hørte og 6 km frå Bø sentrum. Dei gamle husa er frå 17- og 1800-talet. Både inventar og dei mange bruksgjenstandane fortel om ein gard der eigarane heldt fast på bygdetradisjonane. Særmerkt er den store samlinga med stasknivar og sprangarbeidet. Vengeburet, Møllargutstugo, Beltevevarstugo og Holtanstugo er blitt flytt til Evjutunet i dei seinare åra. Kvar stugu har si soge. Geitene mekrar og hønene kaklar i det vakre tunet. Små og store er velkomne til å oppleve ein ekte eventyrgard i “Sauherad – et sant eventyr”.
Les mer om Evju bygdetun her.

Jorid Vale er museumsansvarlig, og sammen med den dyktige staben sin ga hun oss en ordentlig gårdsopplevelse.

De 21 gjestene ble tatt i mot med åpne armer, og i de hadde hun en ordentlig kosegeit.

Men inn i geitegården ville den ikke. Så derfor måtte vi praktisk talt gjete den noen minutter.

En begivenhetsrik dag begynner selvfølgelig med en god kopp kaffe!

Vi koser oss med kaffen, mens noen av de andre allerede har begynt å jobbe.

Noen er gått for å finne brennesle og skvalderkål til suppen.

Andre har fått jobben med å bake brød i steinovnen. Sitt eget brød, til å ta med hjem!

Den store steinovnen tar 30 brød. Slett ikke dårlig.

Og utenfor gjøres urtene og potetene klare til brennesle og skvalderkålsuppen.

Eggene er nettopp sanket, og de første brødene er ferdige.

Inspeksjon av hønsegården.

Er siken og ørreten klar mon tro?

“Der ser dere røykinntaket, hvor vi fyrer opp”

“Har du smakt røkt sik før du da?”

Flott, da er fisken akkurat passe.

Suppen er også klar.

Og Bob viser frem årets fenalår. Gjøken har galt, og det er tid for å ta hull på den.

Riktig fin var den, mør og med et saftig, smakfullt kjøtt.

Det er tid for mat folkens!

En nydelig suppe , med nybakt brød og nyplukkede egg. Kan vi ha det bedre!!

Og vi er klare for suppen.

Suppen var kjempegod

Det var også fenalåret.

Og siken og ørretten. Og litt mer fenalår.

Interiør fra hovedhuset

Gode og mette og fulle av sanselige og smakfulle inntrykk var den begivenhetsrike dagen over for denne gang. Og vi kommer gjerne tilbake.

Vist 1004 ganger. Følges av 1 person.

Nye bilder