Viser arkivet for januar, 2013

På tur til Piemonte, Italia 19 – 23. september 2012

Dag 1.
Hyggelig oppmøte på Torp der 22 deltakere gledet seg forventningsfullt til turen. Det gastronomiske innslaget sto på ingen måte i forhold til det menneskelige.
God espresso ved ankomst Bergamo, deretter rett i bussen med en tiltrengt stopp om lag halvveis for bunkring av vin, litt vann, ost, pølser og spekeskinke. Den egentlige Slow Food – tur startet her.
Sen ankomst til hotellet i Barolo, med risotto, svinebiffer og semifreddo Dolcetto d’Alba 2010 fra Brezza (hotellet var også vinprodusent)

Dag 2.
En aromatisk og intenst duftene start på dagen hos Tartuflanghe i Piobbesi d’Alba som er mottak og videreforedler av Piemontes trøfler. Omvisning der håndlaget pasta med trøffel og safran virkelig satte nesen i bevegelse. Etterpå var det smaksprøver med trøffeljus, kaviar, div. pateer og ost med trøffelhonning, fikenmarmelade var hovedrett og konfekt av hasselnøtt og trøfler var dessert, vann og vin.
Etter en fin kjøretur med hasselnøtter og vinstokker i bakkene rundt, kom vi sydover mot Dogliani der landbruket var mer fokusert på melkeproduksjon. Vi besøkte ett lite meieri på gården Penta.
Der ble det også smaksprøver på terrassen med stedets oster, pølser og en fantastisk lardo til brød, og en ganske lokal vin, det hele smakte fantastisk og vi rakk akkurat å handle i gårdsbutikken før vi hastet videre til lunsj på Casa Matilda, en nyetablert produsent av div. grønnsaksprodukter og salater, serverte en innholdsrik meny fra egen og naboers produksjon på sin terrasse med en perfekt utsikt over Dogliani og området rundt.

Utenfor Casa Matilda.

Mat og vin:
Foccacia med brunet løk, paprika og ansjos pure ,hvitløk og urter mm og mandelkake som høydepunker. La Bottega De Casa Matilda Dolcetto de Dogliani 2010 var en hyggelig vin med mye varm søt frukt lett bitre kjerne (stenfrukt) god syre og snille tanniner.
Tilbake i Barolo ble det en rask tur på byen for og teste noen vinprodusenter med utsalg og smaksprøver , før vi busset til Bra der vi spiste en ” bra ” middag på Osteria del Boccondivino. Restauranten er i forbindelse med Slow Foods hovedkontor i Bra.

’Snilen’ i bakgården.

Mat og vin:
Vegetar pudding/urtesuppe med spinat og kraftig kremet ostesaus. Tynn tagliatelle med smør og parmesan. Hovedrett var mørkokt kalv i kraftig og aromatisk saus . Nøtte-pannacotta med nøttenougat.
Langhe favorita mora 2011 (rik fet nese med melon og tropisk frukt, god syre og lett spritz , lett bitter avslutning). Tenuta Cica Asinari Dei Marchse di Gresy Monte Aribaldo Dolcetto d’Alba 2010 (eikepreget frukt med mørke plommer moderate tanniner og lidt rå avslutning).
(Barbaresco 2007 Montestefano Prubutori del Barbaresco magnum).

Dag 3.
En innkjøpsrunde i Alba startet dagen der jeg fant ost vin og lardo utsalg i byens hovedgate(slik vil vi ha det hjemme også), de formelle vinsmakingene startet hos CasCinaCastle`t der vi også fikk en runde i produksjonsanlegget. Rose og Barbera av det lette slaget med Passum 2007 (mørk rød svart, tett søt nese med bjørnebær og lakris, integrert, men tilstedeværende eik ,gode tanniner ,ung avslutning) og en ganske søt musserende Moscato d’Asti til slutt.

Det er CCC som lager vinen med det kjente Vespa-motivet. Hun som serverte oss er en av jentene
Lunsj og vandring i grønnsakshagen hos Luigi, fantastisk mat i ennå bedre omgivelser (hvitvin ? ) rød Freisha og Barbera, denne av en særdeles god kvalitet, rå sursøt saftig frukt, god konsentrasjon og en flott syre og tannin-struktur, (det er nettopp det en forventer av en barbera)

Med Luigi i hans vinkjeller.
Ettermiddagen startet med omvisning og handel i vinbutikk i historiske og flotte omgivelser hos Fontafredda.

Mat og vin:
Middagen var turens beste og vi startet med russisk salat og perfekte Grissini til (Pradalupo Roero Arneis 2011, pære og sitron/sitrus, søt fet nese og god syre).
Pudding av Jerusalem artiskokk og kremet rik ostesaus(raschera dop). (Nebbiolo d’Alba Marne Brune 2010 , medium mørk rød frisk ung frukt og krydder god syre og grei taninstruktur)
Ravioli del plin
Mørbrand av ” La Granda ” kalv (slow food presidium) og bilologiske grønnsaker fra fontanfreddas egen hage . (Barolo Seralunga 2007, godt rød med lett brun kant ,søte kirsebær/frukt lette krydder med innslag av tjære og tørre roser og fiol god syre og integrerte harde tanniner )
Pocherte pærer med kald zabagione krem, (Moscato d’Asti moncucco Docg 2011 , lett frisk og sylig med roser og muskat fruktig søte bananer og balansert sødme og syre i slutten

Dag 4.
Fin start på dagen med vin- besøk hos Negro Angelo & Figli, som holder til i Roero , omvisning i Negro’s staselige nye kjeller og smaking av vinene :
Serra Lupini Roero Arnis2011( lys gul , fet søt frukt nese med tropisk frukt god syre frukt /sødme og lett bitter avsluttning ).
Dina Barbera d’Alba 2010 ( tett rød , varm rød frukt med snille trekrydder og sylige kirsebær og plommer grei balanse på den syrlige siden. Litt spinkel i slutten, 20% eik / 80% stål .
Nicolon Barbera d’Alba 2010 ( kraftig tett rød søt varm frukt med plommer og lyse kirsebær ,syrlig og godt strukturert med integrerte trearomaer og god konsentrasjon ( 50% barriqe og 50% botte).
Cascinotta Barbaresco Neive 2007 (lys brun mye søt frukt og lette blomster god syre og elegante tanniner)
Deretter til lunch hos Alessandro. Igjen en fantastisk lunsj, med topp mat og utsikt over vinmarkene.

Mat og vin :
Alessandro Bianco Cortese 2011 ( frisk skarp med hvite rips og eplekart, syrlig frisk slutt.)
Alessandro Iris Chardonnay 2011 (tropisk frukt ,smør og hvite blomster syrlig med tørr avslutning ).
Luna Alta Berbera d’Asti 2011 (varm frukt med eik og plommer, dom. Av ek god syre og grei lengde 50% i bariqe i 6 måneder og alt i botte 6 måneder.)
Barbera d’Asti Vigna del Fagiano 2009 ( lys brun rød , moden mørk frukt lett ek søt bærmarmelade god syre og tannin og trekrydder.
Pilar Mosto Parzialmente frementato Moscato d’Asti 2011 (søt syrlig med parfymert frukt og sødme i slutten)
Så var det hjemreise. Avreise til flyplassen på natten og avgang kl 7 om morgen.
Takk til Olivenreiser v/Helge Pedersen for solid guiding og opplegg.

EVEN OG VIDAR

Lær deg melkesyregjæring av grønnsaker

En god start på 2013 – lær deg melkesyregjæring av grønnsaker – onsdag 23. 1. 2013
Melkesyregjæring av grønnsaker er en helt naturlig måte å konservere/videreforedle grønnsaker på og det er noe av det sunneste du kan spise.
Sauerkraut på hodekål kjenner du kanskje, men alt av grønnsaker kan brukes.
Denne kvelden lærer du hvordan du enkelt kan melkesyre i Norgesglass på ditt eget kjøkken!
Kursholder er Rita Amundsen fra Bærum.
Hun er lidenskapelig opptatt av sunn, god og glad mat. Se www.solskinnet.no
Kursholder er Rita Amundsen fra Bærum. Hun er lidenskapelig opptatt av sunn, god og glad mat. Se www.solskinnet.no Tid: Onsdag 23. Januar 2013 Sted: Århus Gård, Århusveien 191, Skien Pris: kr 250 (kr 350 for ikke-medl.) inkl råvarer Påmelding: Frist 16. januar til: annhelen.juve@gmail.com, mob: 414 79 320

Tid: Onsdag 23. Januar 2013
Sted: Århus Gård, Århusveien 191, Skien
Pris: kr 250 (kr 350 for ikke-medl.) inkl råvarer
Påmelding: Frist 16. januar til: annhelen.juve@gmail.com, mob: 414 79 320

Matverksted og gjestebudet på Århus Gård sist november

Vidar Oterkiil disker opp!

November er en flott måned for å samles rundt grytene og dele matglede! Plassene blei derfor raskt fylt opp og bryggerhuset på Århus Gård “kokte og sydet” på flere vis denne gråkalde lørdagen.

Bjørn Dagsrud og Marit Nordhov stod for regien og startet allerede opp kvelden i forveien med oppvarming av bakerovn og setting av garn i Norsjø. Her var ingen ting overlatt til tilfeldighetene, så da dagen rant lørdag var deiger klare, mangfoldige kasser med grønnsaker og frukt på plass, kjøtt I fra fjørfe, telemarkskalv og vilt skaffet til veie og en bakke full av blodfersk sik og gjedde stod klar til sløying. Alt så kortreist, økologisk og smaksrikt som vi alle drømmer om.

Slow, fersk og varmrøykt!

Selv om fasilitetene I bryggerhuset ikke akkurat er av det mest funksjonelle slaget er den store, gamle bakerovnen uvurderlig til dette bruket. Gode solide trebord til kutting, knaing og utbaking er også alltid trivelige å stå ved. Denne dagen fyrte vi også opp i det gamle langhuset slik at vi fikk kokt kraft på hjortebein over åpen flamme. I tillegg gravde vi opp en original kokegrop hvor vi bakte kjøtt fra både elg og telemarksku. En fasinerende og praktisk metode som tryller fram de beste smakene!

Slow, Pizza på vei inn i ovnen!

Og gode smaker blei det, gjennom hele dagen! “Frokosten” startet med tykklefse rett fra takka og fortsatte med pizza I alle varianter rett fra den glovarme bakerovnen. Høydepunktet var likevel kveldsmåltidet med alt fra ferske brød til varmrøkt sik og sik/gjeddekaker, grønnkålsupper, steinovnsbakte grønnsaker og en stor gås, hjemmelaget båndspagetti, kjøtt av både elg og telemarksku tilberedt I kokegropa, hjemmebrygget øl, m.m.. Og selvfølgelig blei det tilslørte bondepiker til desser!

Slow, kraft fra hjort over åpen flamme!

“Matdugnad” på dette viset er en flott måte å få inspirasjon og ny lærdom på, men fremfor alt en trivelig måte å være sammen på! Takk til dere alle for humørfylt og kreativt pågangsmot!

Ellen Dagsrud
Slow Food Telemark